Πηγή www.tax-profit.gr
H στατιστική μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέματα αλλά είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος να οδηγηθείς σε αληθινά συμπεράσματα.
Μπορεί να είναι αρνητική για τη διεθνή εικόνα της ελληνικής Οικονομίας η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) για το 2010 που υποβιβάζει 12 θέσεις τη χώρα μας στην ετήσια κατάταξη των οικονομιών, με βάση την ανταγωνιστικότητά τους κατατάσσοντας την στην 83η θέση ,κάτω από χώρες όπως η Ρουάντα, η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια ενώ έχει την χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης , όμως θα ήταν καλό να δούμε ποιοι είναι οι δείκτες αξιολόγησης και τι βαθμό παίρνουμε σε κάθε ένα από αυτούς.
Η βαθμολογία των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας τους, καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς είναι η ακόλουθη:
Στους θεσμούς 84η, στις υποδομές 42η, στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40η, στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η, στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η, στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, στο μέγεθος αγοράς 39η, στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η και στην καινοτομία 79η
Τι δείχνουν τα παραπάνω εκτός από το προφανές της επιδείνωσης και της χαμηλής βαθμολογίας ? Δείχνουν ότι….
1) Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι από τα χειρότερα στον κόσμο (123η θέση ) θέση από τις 138 συνολικά χώρες
2) Η εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην χώρα μας είναι τόσο στρεβλή και σε τέτοια αντιαναπτυξιακή βάση που η (93η θέση ) την κατατάσσει στις χώρες με το πλέων απαράδεκτο τραπεζικό σύστημα.
3) Η αποδοτικότητα των θεσμών μας είναι αποκαρδιωτική (84η θέση)
Με τα παραπάνω μάλλον θα πρέπει να μας εκπλήσσει ευχάριστα η χαμηλή βαθμολογία σε τομείς όπως η εξειδίκευση των επιχειρήσεων (74η θέση) ή 79η στην καινοτομία. Τι παραπάνω θα μπορούσαν να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όταν όλο το εξωτερικό περιβάλλον κινείτε σε μια κατεύθυνση εξόντωσης τους.?
Όμως τα στοιχεία δείχνουν και άλλα πράγματα. Δείχνουν ότι….
1) Η χώρα έχει το μέγεθος της αγοράς (39η θέση ) που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα .
2) Η χώρα έχει τις αναγκαίες υποδομές (42η θέση ) για να μπορέσει να στηριχτεί σε πρώτη τουλάχιστον φάση η οικονομική ανάπτυξη .
3) Η χώρα στον τομέα της τεχνολογικής ετοιμότητας (46η θέση ) είναι ικανή να ανταποκριθεί επαρκώς στις προκλήσεις τις παγκοσμιοποίησης .
4) Η χώρα έχει ένα εργατικό δυναμικά με ανώτερη εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση (42η θέση ) έτοιμο να εργαστεί και να παράγει πλούτο.
Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι δεν φταίμε όλοι το ίδιο για την δυσχερής θέση της χώρας μας .Υπάρχει σαφής διαβάθμιση των ευθηνών και αυτό φαίνετε από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Αυτό όμως που είναι το ποιο σημαντικό από την παραπάνω ανάγνωση είναι ότι η χώρα μας δεν είναι μια αναπτυξιακά νεκρή χώρα Η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να αντιστρέψει τα δεδομένα και να μπει σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες της .
Θα πρέπει όμως να αλλάξει στρατηγική να αλλάξει όραμα και κυρίως να αλλάξει τον δομικό χαρακτήρα της. Η ευκαιρία είναι ξεκάθαρη και η ευθύνη τεράστια για αυτούς που έχουν το βάρος των αποφάσεων. Μπορούν να το κάνουν αλλά θα χρειαστεί να αλλάξουν πρώτα τους εαυτούς τους. Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυτή την στιγμή διακυβεύετε δεν είναι η θέση τους στην πολιτική ιστορία της χώρας αλλά κάτι πραγματικά σπουδαίο η μελλοντική θέση της χώρας μας στον παγκόσμια ιστορία .
Η άποψη μου είναι ότι το διακύδευμα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε μόνο στους πολιτικούς και στους τεχνοκράτες , ένας τέτοιος στόχος είναι πρώτα και κύρια ευθύνη όλων μας .
Κοκολάκης Κ Γρηγόρης
Οικονομολόγος
Λογιστής – Φοροτεχνικός Α Τάξεως
Master in Business Administration
Email gregkok@otenet.gr