Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16-7-2010 στην αίθουσα Καρούζου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, η σύσκεψη με τους τοπικούς βουλευτές που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου , το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) με θέμα τα προβλήματα που προκύπτουν στην αγορά από τη μη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος και κατάδειξή τους ως μείζον πολιτικό πρόβλημα.
Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε μαζί με τους βουλευτές που ήταν παρόντες αλλά και με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων ότι το πρόβλημα είναι έντονα πολιτικό και η επίλυσή του χρήζει πολιτικής βούλησης και εφαρμογή πολιτικής πίεσης προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητας στις αγορές αλλά και για να εφαρμοστούν οι νόμοι που διέπουν την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Δεσμεύτηκαν δε ότι θα προωθήσουν το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση και θα βοηθήσουν στο να επιτευχτεί συνάντηση των τοπικών φορέων με την πολιτική ηγεσία.
Ο εμπορικός κόσμος της Κρήτης πιστεύει ότι με την οικονομική κρίση να φουντώνει συνεχώς, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει περαιτέρω μέτρα, για την ενίσχυση της ρευστότητας και την ενεργοποίηση προγραμμάτων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, για τις ΜMΕ που έχουν κεφαλαιακά προβλήματα και ενδιαφέρονται να ζητήσουν νέα δάνεια και ακόμη να επαναδιαπραγματευθούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατηθούν ζωντανές, ενώ η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση αβεβαιότητας και ανασφάλειας του ελληνικού λαού, έχουν επιφέρει κυριολεκτικά καθίζηση στις πωλήσεις τους.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις, είναι η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. Ειδικότερα επισημαίνουμε το θέμα της αδυναμίας όσων προχώρησαν στην λήψη δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α & Β), να αποπληρώσουν εμπρόθεσμα τις εξάμηνες δόσεις των εν λόγω δανείων.
Παράλληλα, ο εμπορικός κόσμος της Κρήτης ανησυχεί διότι και τα δύο νέα προγράμματα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς καθώς και για την αποπληρωμή προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων και υπηρεσιών από τρίτους, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει, αλλά υπάρχουν καταγγελίες ότι όσοι ζήτησαν την ένταξη τους για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, βρέθηκαν στην λίστα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συναντούν “τοίχο” στις τράπεζες, οι οποίες είτε δεν έχουν συμβληθεί με το ΤΕΜΠΜΕ, είτε δεν έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στα υποκαταστήματά τους, δείχνοντας ξεκάθαρα την απροθυμία τους να εξυπηρετήσουν υψηλού ρίσκου πελάτες.
Μέχρι σήμερα τα δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ έχουν χαθεί στις συμπληγάδες των τραπεζών, ενώ οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων έχουν περιοριστεί το Μάιο σε 103 εκατ.ευρώ από 765 εκατ.ευρώ το Μάιο 2009 και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 3,4% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασφυκτική κατάσταση στις επιχειρήσεις.
Η Κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί την επιβολή αυστηρών όρων στις Τράπεζες που άντλησαν κεφάλαια και συνεχίζουν να λαμβάνουν ενίσχυση μέσα από τα πακέτα στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, χωρίς όμως να αυξάνουν τον αριθμό των τραπεζικών δανείων και τα ποσοστά χορηγήσεων τους προς τις ΜΜΕ ώστε να πάψουν να “στραγγαλίζουν” άλλο την ελληνική επιχειρηματικότητα, όταν μάλιστα την ίδια περίοδο ο τραπεζικός δανεισμός στην Ευρωζώνη προς τον ιδιωτικό τομέα, παρουσιάζεται συνεχώς αυξανόμενος σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι προτάσεις των φορέων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την έναρξη της συνεργασίας με τις εμπορικές τράπεζες είναι οι παρακάτω:
- Να συνεχιστεί το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ με σαφή βελτίωση των όρων συμμετοχής, ώστε διαφοροποιούμενων των κανόνων επιλεξιμότητας (κερδοφορία, απασχόληση, κύκλος εργασιών) να αποκτήσουν περισσότερες επιχειρήσεις πρόσβαση σε αυτό. Είναι απολύτως σαφές ότι απαιτείται διόρθωση των όρων συμμετοχής ώστε να μεγαλώσει η κατηγορία των επιλέξιμων επιχειρήσεων και κλάδων.
- Στα ήδη ληφθέντα τοκοχρεωλυτικά δάνεια κινήσεως, να υπάρξει άμεση δυνατότητα μετατροπής του χρόνου αποπληρωμής, με απλή αίτηση του δανειολήπτη, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα άσκησης πίεσης από τις τράπεζες είτε για καταβολή ολόκληρου του ποσού της οφειλής στη λήξη είτε για παροχή επιπλέον εγγυήσεων εκ μέρους του δανειολήπτη είτε αύξηση των επιτοκίων χορήγησης και υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων του δανείου από το ΤΕΜΠΜΕ καθώς υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που αδυνατούν λόγω των σημερινών διαφορετικών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν κατά τη λήψη του δανείου να καταβάλουν τις προγραμματισμένες δόσεις τους στις τράπεζες. Προς την κατεύθυνση ζητούμε την παρέμβαση της Κυβέρνησης αλλά και την βοήθεια των τραπεζών ώστε να δοθεί άμεσα χωρίς διακρίσεις μια “έντοκη περίοδο χάριτος” τουλάχιστον ενός εξαμήνου για όλες τις δόσεις των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων κάτι που άλλωστε προβλέπεται και ισχύει για μια διετία στα νέα εξαγγελθέντα προγράμματα του τρίτου κύκλου του ΤΕΜΠΜΕ.
- Πάγωμα όλων των δανειακών υποχρεώσεων για ένα έτος όλων των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς και διαφορετική αντιμετώπιση στους μέχρι τώρα συνεπής πελάτες.
- Δυνατότητα παροχής κρατικής εγγύησης σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν για ανεξάρτητο τραπεζικό δανεισμό, και θα αφορά το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού και όχι ένα μέρος του ποσού.
- Να εφαρμοσθεί η επιδότηση επιτοκίου για επενδυτικά δάνεια με μοναδικό κριτήριο την διατήρηση ή της αύξηση του απασχολούμενου προσωπικού.
- Να συσταθεί επιτέλους ένας ελεγκτικός μηχανισμός της χρηματοδοτικής πολιτικής των τραπεζών που συμμετέχουν σε προγράμματα εθνικά ή κοινοτικά, για την αντιμετώπιση της κρίσης, και να έχει σαν άμεσο στόχο να εξαλειφθούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης του τραπεζικού συστήματος.
Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα συμβάλλουν στην προσπάθεια για τη βιωσιμότητα των Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων και επίσης στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Ακόμη θα συντελέσουν στη μείωση των επισφαλειών των τραπεζών, καθώς οι δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Οι παραπάνω προτάσεις μας είναι το αποτέλεσμα της επαφής μας με τον εμπορικό κόσμο, και ελπίζουμε ότι θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης εκ μέρους της αρμόδια Υπουργού και της κυβέρνησης ολόκληρης.