Προσωπικές – Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, εταιρικές μορφές που χρησιμοποιούνται ευρέως από ξένους επενδυτές.
Άλλες εταιρικές μορφές….
Προσωπικές – Κεφαλαιουχικές Εταιρείες
Ομόρρυθμη Εταιρεία – Ο.Ε
Η Ομόρρυθμη εταιρεία είναι προσωπική, εμπορική εταιρεία, που διέπεται από τις διατάξεις του Εμπορικού νόμου και του Αστικού Κώδικα. Δεν απαιτείται ελάχιστο ποσό εταιρικού κεφαλαίου και οι ομόρρυθμοι εταίροι έχουν την εξουσία εκπροσώπησης και διαχείρισης της εταιρείας.
Στην ομόρρυθμη εταιρεία όλοι οι εταίροι ευθύνονται με την περιουσία τους για όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας, με αλληλέγγυα ευθύνη τους. Το όνομα της εταιρείας μπορεί να είναι είτε ο συνδυασμός των ονομάτων δύο ή περισσότερων εταίρων είτε το όνομα του ενός εταίρου ακολουθούμενο από την λέξη «& ΣΙΑ».
Ίδρυση της ΟΕ
Η ομόρρυθμη εταιρεία δεν χρειάζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο για την κατάρτισή της, αντιθέτως αρκεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Το καταστατικό αποτελεί το έγγραφο της συστάσεως της εταιρείας αλλά επίσης προδιαγράφει και όλα τα βασικά θέματα που αφορούν στις σχέσεις των εταίρων, στη διοίκηση της εταιρείας, σε θέματα που αφορούν τη διάρκεια ζωής της αλλά και τη διάλυσή της καθώς και τις εισφορές των εταίρων. Το καταστατικό υπογράφεται από όλους τους εταίρους και δεν χρειάζεται να συνταχθεί από ή να υπογραφεί σε συμβολαιογράφο.
Οι εισφορές των εταίρων δεν είναι απαραίτητο να είναι σε μετρητά αλλά μπορεί να εισφέρουν και εργασία. Παράλληλα η εταιρεία θα πρέπει να έχει περιουσιακά στοιχεία για να μπορέσει να επιτύχει τους επιχειρηματικούς και οικονομικούς της στόχους.
Διοίκηση
Ο νόμος προβλέπει ότι όλοι οι εταίροι θα πρέπει να συμμετέχουν στην διοίκηση της εταιρείας. Παρόλα αυτά οι εταίροι μπορούν να διορίσουν έναν ή περισσότερους από τους λοιπούς εταίρους ως διαχειριστή.
Δικαιώματα και υποχρεώσεις των εταίρων
Καθώς η ΟΕ έχει νομική προσωπικότητα, είναι υπεύθυνη για τις υποχρεώσεις και τα χρέη της προς τρίτους. Όλοι οι εταίροι ευθύνονται με την περιουσία τους για όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας, με αλληλέγγυα ευθύνη τους. Ο εταίρος δεν μπορεί να μεταβιβάσει τα εταιρικά του μερίδια σε κάποιον τρίτο χωρίς την συγκατάθεση και των υπόλοιπων εταίρων.
Λύση της ΟΕ
Τα άτομα σε μία προσωπική εταιρεία είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας και συνεπώς οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτά τα άτομα έχει σαν αποτέλεσμα την λύση της επιχείρησης εκτός και αν υπάρχει διαφορετική συμφωνία μεταξύ των εταίρων.
Η ΟΕ μπορεί να λυθεί u947 για τους ακόλουθους λόγους:
1. Θάνατος ενός εταίρου
2. Προσωπική χρεοκοπία ενός εταίρου.
3. Επιβολή περιορισμών σε εταίρο με δικαστική απόφαση
4. Λήξη της διάρκειας/χρόνου ζωής της επιχείρησης
5. Συμφωνία μεταξύ των εταίρων
6. Ακύρωση της εταιρείας από κάποιον εταίρο.
Μπορεί να υπάρξουν και άλλοι λόγοι λύσης της εταιρείας εφόσον αυτοί αναφέρονται στο καταστατικό.
Ετερόρρυθμη Εταιρεία – ΕΕ
Η ΕΕ αποτελείται από ένα ή περισσότερα ομόρρυθμα μέλη και έναν ή περισσότερα ετερόρρυθμα μέλη. Οι ομόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται απεριόριστα και εις ολόκληρο για τις εταιρικές υποχρεώσεις ενώ οι ετερόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται εις ολόκληρον με τους ομόρρυθμους εταίρους αλλά περιορισμένα μέχρι το ποσό της εισφοράς τους.
Οι κανόνες που διέπουν την ΟΕ βρίσκουν εφαρμογή και στην ΕΕ σχετικά με την σύσταση, καταχώρηση, μεταβίβαση μεριδίων και διάλυση.
Η εισφορά του ετερόρρυθμου εταίρου μπορεί να είναι είτε σε μετρητά είτε σε είδος. Οι ετερόρρυθμοι εταίροι μπορούν να συμμετέχουν στην διοίκηση αλλά αποκλείονται από την διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρείας που αφορά στις σχέσεις της εταιρείας με τρίτους.
Μία διαφοροποίηση της απλής ΕΕ είναι η ΕΕ με μετοχές, η οποία αναγνωρίζεται από την ελληνική νομοθεσία. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι σε αυτή την περίπτωση οι εισφορές του ετερόρρυθμου εταίρου αντιπροσωπεύονται με μετοχές όπως στην περίπτωση των Ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμες χωρίς αυτό να συνεπάγεται την λύση της επιχείρησης.
Αφανής ή Συμμετοχική εταιρεία
Η εταιρεία δεν έχει νομική προσωπικότητα, επωνυμία ή περιουσία. Ο εταιρικός δεσμός δεν γίνεται γνωστός στους τρίτους και τις εταιρικές πράξεις διενεργεί ο εμφανής εταίρος «ιδίω ονόματι». Τα κέρδη και οι ζημιές κατανέμονται μεταξύ των εταίρων βάσει της εταιρικής συμβάσεως. Υπόχρεος σε φόρο είναι ο διαχειριστής για το σύνολο των κερδών.
Το πλεονέκτημα αυτού του είδους της επιχείρησης είναι η εύκολη και γρήγορη σύσταση και λύση χωρίς πολλά έγγραφα και διατυπώσεις.
Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης – ΕΠΕ
Η λειτουργία της ΕΠΕ διέπεται από τις διατάξεις του νόμου 3190/1955 όπου αναφέρεται ο εμπορικός χαρακτήρας όλων των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης ακόμα και αν η δραστηριότητα της εταιρείας δεν είναι εμπορική.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ΕΠΕ είναι τα ακόλουθα:
α) Δεν υπάρχει προσωπική ευθύνη των εταίρων με την προσωπική τους περιουσία για τα χρέη της επιχείρησης. Η ευθύνη τους περιορίζεται μέχρι του ποσού της εισφοράς τους στο εταιρικό κεφάλαιο.
β) Τα εταιρικά μερίδια δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε μετοχές.
Η επωνυμία της επιχείρησης είναι το όνομα με το οποίο αυτή εμφανίζεται και εξατομικεύεται στις εμπορικές συναλλαγές. Αυτό σχηματίζεται είτε από τα ονόματα ενός ή περισσότερων εταίρων είτε προσδιορίζεται από το αντικείμενο εργασιών της είτε και από τα δύο μαζί, αλλά απαραίτητα θα πρέπει να φέρει και τις λέξεις «Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης». Για την σύστασή της απαιτείται ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Ίδρυση της ΕΠΕ
Για την σύσταση της ΕΠΕ απαιτείται η σύνταξη του καταστατικού ενώπιον συμβολαιογράφου με την απαραίτητη παράσταση δικηγόρου και η δημοσίευση της ιδρυτικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το καταστατικό θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα :
1. Στοιχεία εταίρων
2. Επωνυμία
3. Έδρα
4. Κεφάλαιο
5. Εταιρικό μερίδιο και μερίδα συμμετοχής
6. Εισφορά σε είδος
7. Διάρκεια εταιρείας
Διοίκηση της Επιχείρησης και Διαδικασίες Λήψης Αποφάσεων
Η διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων και η εκπροσώπηση της εταιρείας γίνεται από τον νόμιμα εκλεγμένο από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ή ορισμένο από το Καταστατικό διαχειριστή, ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία και ενεργεί για λογαριασμό της στις συναλλαγές της με τρίτους.
Διαχειριστές που έχουν ορισθεί από την Γενική Συνέλευση παύονται από τα καθήκοντά τους μόνο από την Γενική Συνέλευση. Διαχειριστές που έχουν ορισθεί από το καταστατικό της εταιρείας με απεριόριστη διάρκεια θητείας παύονται από την Γενική Συνέλευση. Αντίθετα αν η θητεία τους είναι ορισμένης διάρκειας τότε ανακαλούνται μόνο με απόφαση του Πρωτοδικείου.
Οι διαχειριστές της εταιρείας απαγορεύεται να είναι παράλληλα εταίροι και σε άλλες Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης ή Ομόρρυθμες Εταιρείες με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας χωρίς την προηγούμενη άδεια από την Γενική Συνέλευση.
Το ανώτατο όργανο της ΕΠΕ είναι η Γενική Συνέλευση η οποία συγκαλείτε από τους διαχειριστές και έχει το δικαίωμα της λήψης αποφάσεων για όλα τα θέματα που αφορούν την εταιρεία.
Τρεις μήνες από την λήξη της διαχειριστικής περιόδου συγκαλείτε τακτική γενική συνέλευση για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και την διανομή των κερδών. Έκτακτη συνέλευση συγκαλείτε όταν κρίνεται σκόπιμο ή όταν απαιτηθεί από εταίρους που εκπροσωπούν το1/20 του εταιρικού κεφαλαίου. Οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει της διπλής πλειοψηφίας εταίρων και εταιρικού κεφαλαίου.
Εταιρικό κεφάλαιο
Το κεφάλαιο της ΕΠΕ δεν δύναται να είναι κατώτερο των € 4.500 ολοσχερώς καταβεβλημένο κατά την κατάρτιση της εταιρικής σύμβασης από το οποίο το ήμισυ τουλάχιστον πρέπει να είναι καταβεβλημένο σε μετρητά.
Το εταιρικό κεφάλαιο διαιρείται σε ίσα εταιρικά μερίδια που δίνουν στον κάθε εταίρο το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση και συμμετοχής στα κέρδη της εταιρείας. Αποχώρηση του εταίρου από την επιχείρηση γίνεται μόνο για σοβαρούς λόγους. Επιπρόσθετες εισφορές για την κάλυψη ζημιών μπορεί να προβλέπονται από το καταστατικό.
Για την αύξηση του κεφαλαίου απαιτείται πλειοψηφία που να αντιστοιχεί στα ¾ των εταίρων και του εταιρικού κεφαλαίου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει άντληση κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ).
Έλεγχος της ΕΠΕ
Οι ΕΠΕ ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές όταν οι κανόνες που εφαρμόζονται στις μετοχές και οι συνθήκες το απαιτούν.
Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕ
Η λειτουργία της ΑΕ διέπεται από τις διατάξεις του ν.2190/1920 όπου αναφέρεται ότι κάθε εταιρεία κεφαλαίου έχει εμπορικό χαρακτήρα ακόμα και αν η δραστηριότητα της εταιρείας δεν είναι εμπορική. Η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕ δίνει το δικαίωμα στους μετόχους να συμμετέχουν στα διανεμόμενα κέρδη. Για τα εταιρικά χρέη ευθύνεται μόνο η ΑΕ με την περιουσία της και όχι οι μέτοχοι με την προσωπική τους περιουσία.
Ίδρυση της ΑΕ
Για την σύσταση της ΑΕ απαιτείται η σύνταξη καταστατικού ενώπιον συμβολαιογράφου με την απαραίτητη παράσταση δικηγόρου και η δημοσίευση της ιδρυτικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το καταστατικό ορίζει όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις των εταίρων, τη διοίκηση της εταιρείας, τη διάρκεια και τη λύση αυτής.
Το καταστατικό θα πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει και να ορίζει τα ακόλουθα:
1. Επωνυμία και αντικείμενο δραστηριότητας u964 της εταιρείας.
2. Έδρα.
3. Διάρκεια.
4. Μετοχικό κεφάλαιο και τρόπος καταβολής αυτού.
5. Είδος, αριθμό, ονομαστική αξία και κυκλοφορία μετοχών.
6. Αριθμός κάθε είδους μετοχών (αν υπάρχουν περισσότερα από ένα).
7. Προβλέψεις μετατροπής ονομαστικών μετοχών σε ανώνυμες και το αντίθετο.
8. Σύσταση, λειτουργία και υποχρεώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
9. Σύσταση, λειτουργία και υποχρεώσεις της Γενικής Συνέλευσης.
10. Ελεγκτές
11. Δικαιώματα μετόχων.
12. Ισολογισμός και διανομή κερδών.
13. Όροι και λόγοι για την λύση της εταιρείας και την ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.
Επιπλέον πρέπει να περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:
1. Τα στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων ή των εκπροσώπων αυτών που υπέγραψαν το καταστατικό.
2. Το συνολικό ποσό, τουλάχιστον σε μία προσεγγιστική βάση, όλων των εξόδων που απαιτούνται για την σύσταση της εταιρείας.
Το καταστατικό θα πρέπει να έχει την μορφή συμβολαιογραφικού εγγράφου. Για την σύσταση της εταιρείας επιβάλλεται ένας ειδικός φόρος (φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου) ύψους 1% επί του ονομαστικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
Η επιβλέπουσα αρχή για τις ΑΕ είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης. Εάν η σύσταση της εταιρείας είναι σύμφωνη με τον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών, το Υπουργείο Ανάπτυξης εκδίδει απόφαση ίδρυσης της εταιρείας και εγκρίνει το καταστατικό. Το καταστατικό και η εγκριτική απόφαση δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην περίπτωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, μία επιπλέον άδεια από τις νομισματικές αρχές που εξετάζει του σκοπούς του οικονομικού οργανισμού, χρειάζεται για την σύστασή τους.
Το όνομα της ΑΕ θα πρέπει να υποδηλώνει τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση.
Μετοχικό κεφάλαιο
Το μετοχικό κεφάλαιο προέρχεται αποκλειστικά από τις εισφορές των μετόχων σε μετρητά ή σε είδος. Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για την σύσταση της ΑΕ ανέρχεται σε € 60.000 ολοσχερώς καταβεβλημένο κατά την κατάρτιση της εταιρικής σύμβασης. Ο νόμος παρέχει την δυνατότητα της μερικής καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου όταν η καταβολή αυτού γίνεται με μετρητά αλλά παράλληλα θέτει και πολλούς περιορισμούς για αυτές τις περιπτώσεις. Η μερική καταβολή δεν επιτρέπεται όταν η εισφορά γίνεται σε είδος. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γίνεται με νέες εισφορές, ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και μετατροπή εταιρικών ομολόγων σε μετοχές.
Οι μετοχές της ΑΕ διακρίνονται σε ονομαστικές, ανώνυμες, προνομιούχες με δικαίωμα ψήφου και σε προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
1. Για τραπεζικές ΑΕ το ελάχιστο απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο για την σύστασή τους είναι 11.74 εκ. ευρώ. Οι μετοχές που έχουν εκδοθεί θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ονομαστικές.
2. Για τις ασφαλιστικές εταιρείες για τον τομέα ασφάλειας ζωής το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται είναι 1,41 εκ. ευρώ, ενώ για τις εταιρείες ασφάλειας ζημιών το μετοχικό κεφάλαιο κυμαίνεται από 0,35 εκ. έως 1,06 εκ ευρώ, ανάλογα με την εταιρεία.
Απαιτείται ολοσχερής καταβολή του κεφαλαίου ενώ τα 2/3 αυτού θα πρέπει να είναι σε μετρητά.
Διοίκηση της Εταιρείας
Τη διοίκηση της επιχείρησης ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Διοικητικό Συμβούλιο
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη διοίκηση της εταιρείας. Τα μέλη του, τουλάχιστον τρία, είναι εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Συνήθως οι εταιρείες επιλέγουν περιττό αριθμό μελών έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η λήψη αποφάσεων.
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είναι απαραίτητα μόνο μέτοχοι της εταιρείας ή Έλληνες υπήκοοι. Η θητεία του Συμβουλίου δεν μπορεί να ξεπερνά τα έξι χρόνια αλλά δύναται να είναι μικρότερη.
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων έχει το δικαίωμα της αντικατάστασης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα στην έδρα της εταιρείας. Ύστερα από ειδική άδεια του Υπουργού Εμπορίου, η συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο εξωτερικό.
Γενική Συνέλευση των Μετόχων
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων είναι το ανώτατο όργανο της εταιρείας και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν την εταιρεία. Έξι μήνες μετά το τέλος της διαχειριστικής περιόδου, η τακτική Συνέλευση των μετόχων συνεδριάζει και εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις και την προτεινόμενη από το Διοικητικό Συμβούλιο διανομή των κερδών.
Έκτακτες γενικές συνελεύσεις γίνονται όταν κρίνεται απαραίτητο. Επιπλέον ο νόμος ορίζει τις περιπτώσεις όπου η λήψη των αποφάσεων είναι αποκλειστικό δικαίωμα της Γενικής Συνέλευσης και απαιτείται ψήφος πλειοψηφίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Αύξηση/Μείωση μετοχικού κεφαλαίου
- Έκδοση ομολογιακού δανείου
- Αλλαγή της μεθόδου διάθεσης των κερδών
- Συγχώνευση, μετατροπή, διάσπαση
- Λύση της εταιρείας
Η Γενική Συνέλευση συνεδριάζει επίσης εάν ζητηθεί από τους μετόχους οι οποίοι κατέχουν τουλάχιστον το 1/20 του μετοχικού κεφαλαίου.
Ελεγκτές της ΑΕ
Οι οικονομικές καταστάσεις της ΑΕ πρέπει να ελέγχονται από τουλάχιστον δύο ελεγκτές. Εάν η εταιρεία πληρεί τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα κριτήρια θα πρέπει να ορίσει Ορκωτό Ελεγκτή.
Ενεργητικό: 1.500.000 ευρώ
Κύκλος εργασιών: 3.000.000 ευρώ
Μέσος όρος απασχολούμενων κατά το οικονομικό έτος: 50 άτομα
Ετερόρρυθμη Εταιρεία με μετοχές
Η ελληνική νομοθεσία αναγνωρίζει επίσης ετερόρρυθμες εταιρείες όπου η εισφορά των εταίρων αντιπροσωπεύεται με μετοχές που είναι μεταβιβάσιμες.
Θυγατρικές Εταιρείες
Αλλοδαπά νομικά πρόσωπα μπορούν να λειτουργούν στην Ελλάδα μέσω τοπικής θυγατρικής εταιρείας η οποία είναι ελληνική με εταιρική μορφή που έχει περιγραφεί ανωτέρω. Οι πιο συνηθισμένες νομικές μορφές τέτοιων εταιρειών είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.
Κοινοπραξίες – Joint Ventures
Ο όρος χρησιμοποιείτε για να περιγράψει μια ειδική μορφή επιχείρησης που ιδρύεται μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρηματιών για την επίτευξη συγκεκριμένου σκοπού. Η κοινοπραξία δεν είναι νομικό πρόσωπο και τα μέλη της μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Σύσταση – Λύση Κοινοπραξίας
Για να μπορέσει η κοινοπραξία να θεωρηθεί αναγνωρισμένη φορολογήσιμη οντότητα πρέπει να υπάρχει κάποια συμφωνία για την ίδρυσή της. Η κοινοπραξία θα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό να επιτύχει και να μην δημιουργήσει μόνιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε ειδικές περιπτώσεις κοινοπραξία μπορεί να συσταθεί για την εξαγωγή αγαθών ή υπηρεσιών ή την εκμετάλλευση ακτοπλοϊκών γραμμών. Δεν απαιτείται καταβολή κεφαλαίου για την σύσταση της κοινοπραξίας. Μετά την ολοκλήρωση του σκοπού της, η κοινοπραξία λύεται αυτόματα.
Στην Ελλάδα οι πιο συνηθισμένες κοινοπραξίες αφορούν τεχνικές εταιρείες κατασκευής δημοσίων έργων par.
Επιχειρηματικές μορφές που χρησιμοποιούνται ευρέως από ξένους επενδυτές
Εξωχώριες Επιχειρήσεις – Offshore
Σύμφωνα με τον νόμο 89/1967, αλλοδαπές εμπορικές ή βιομηχανικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος μπορούν να ιδρύσουν εξωχώριες εταιρείες στην Ελλάδα.
Ο νόμος 378/1968 κατοχύρωσε το ίδιο δικαίωμα για τις αλλοδαπές ναυτιλιακές εταιρείες.
Για την σύσταση της εξωχώριας εταιρείας χρειάζονται τα ακόλουθα:
1. Η εταιρεία θα πρέπει να δραστηριοποιείται αποκλειστικά εκτός Ελλάδος.
2. Εγγυητική τραπεζική επιστολή $ 50.000 πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών (ν.1262/1982 άρθρο 22)
3. Ειδικά για τις ναυτιλιακές εταιρείες απαιτείται η κάλυψη σε ξένο νόμισμα:
α) Των ετήσιων εξόδων λειτουργίας στην Ελλάδα με τουλάχιστον $ 50.000
β) Όλων των πληρωμών που πραγματοποιούν στην Ελλάδα για λογαριασμό τους ή εκ μέρους τρίτων
4. Θα πρέπει να διατηρεί βιβλίο εσόδων και εξόδων αλλά δεν έχει υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων.
Φορολογία
Οι εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες που ιδρύουν εξωχώρια γραφεία στην Ελλάδα απαλλάσσονται από όλους τους φόρους που ισχύουν στην Ελλάδα εάν η εγκατάστασή τους έχει γίνει μέχρι 31/12/2001. Αυτή η προνομιακή μεταχείριση καταργήθηκε με τον Ν.2992/2002 άρθρο 12 για εταιρείες που ιδρύονται από 1/1/2002 και ισχύει μόνο για εξωχώριες εταιρείες ναυτιλιακών εταιρειών. Η φορολογική απαλλαγή για τις ήδη λειτουργούσες εταιρείες καταργείται στις 31/12/2005.
Υποκαταστήματα
Αλλοδαπές ανώνυμες εταιρείες μπορούν να ιδρύσουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα υποκείμενα στον Ν.2190/1920 (περί ανωνύμων εταιρειών). Επίσης, αλλοδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης μπορούν να ιδρύσουν υποκαταστήματα βάσει του Ν.3190/1955.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ίδρυση υποκαταστημάτων
1. Θα πρέπει να έχουν νόμιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό.
2. Θα πρέπει να ορίσουν γραπτώς αντιπρόσωπο στην Ελλάδα ο οποίος να είναι είτε Έλληνας υπήκοος είτε αλλοδαπός.
3. Να υποβάλουν αντίγραφο του καταστατικού και πιστοποίηση των ατόμων που αντιπροσωπεύουν την εταιρεία στην έδρα της.
Οι ανωτέρω πληροφορίες περιλαμβάνονται στον φάκελο της εταιρείας ο οποίος κατατίθεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης δίνει την έγκριση για την ίδρυση του υποκαταστήματος και η απόφασή u964 του δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το υποκατάστημα συντάσσει ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που πρέπει να δημοσιευτούν μαζί με τις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής εταιρείας.
Ειδικά για υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών χωρών – μελών της ΕΕ δεν συντάσσουν δικές τους οικονομικές καταστάσεις αλλά ετήσιες συγκεντρωτικές οικονομικές καταστάσεις που πρέπει να ελεγχθούν από ορκωτούς ελεγκτές στην αλλοδαπή.
Άλλες εταιρικές μορφές
Κοινοπραξία Πλοιοκτητών
Η κοινοπραξία πλοιοκτητών περιλαμβάνει άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους πλοία από κοινού εκμεταλλεύσιμα. Η ιδιοκτησία του κάθε πλοιοκτήτη καλείται μερίδιο κοινοπραξίας.
Αυτή η κοινοπραξία δεν έχει νομική προσωπικότητα. Για την σύστασή της δεν απαιτείται η σύνταξη κάποιου επίσημου εγγράφου. Στην πράξη όμως προτείνεται να συνταχθεί μία έγγραφη συμφωνία ώστε να υπάρχει απόδειξη για τους όρους της συμφωνίας.
Διοίκηση
Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες βάσει του ποσοστού ιδιοκτησίας που έχουν στο πλοίο.
Η διοίκηση μπορεί να ανατεθεί σε έναν ή περισσότερους ιδιοκτήτες ή σε κάποιον τρίτο. Ο διαχειριστής θα πρέπει να κρατάει πρακτικά για την διοίκηση της κοινοπραξίας.
Δικαιώματα και Υποχρεώσεις των Πλοιοκτητών
Οι πλοιοκτήτες της κοινοπραξίας έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη ανάλογα με το ποσοστό ιδιοκτησίας που κατέχουν. Το ίδιο ισχύει και για τις ζημιές. Οι μετοχές των πλοιοκτητών είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμες. Παρόλα αυτά στην περίπτωση μεταβίβασης ποσοστού μεγαλύτερου του 50% σε αλλοδαπούς ιδιοκτήτες τότε χρειάζεται έγκριση από τα 4/5 των πλοιοκτητών.
Επίσης οι πλοιοκτήτες δεν μπορούν να υποθηκεύσουν τις μετοχές τους εκτός αν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 των ιδιοκτητών.
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΥ – ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:
1. Ιδιωτικό συμφωνητικό με τους όρους και τις συμφωνίες των συμβαλλομένων (ονοματεπώνυμα, Α.Φ.Μ και Δ.Ο.Υ των συμβαλλομένων, σκοπός, έδρα, διαχειριστής ή διαχειριστές, εκκαθαριστής ή εκκαθαριστές κ.λ.π).
2. Ένα από τα πρωτότυπα υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ της έδρας της εταιρείας, προκειμένου να καταβληθεί φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου.
3. Το ίδιο πρωτότυπο, με τη σφραγίδα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ, υποβάλλεται και σφραγίζεται από το αρμόδιο κατά περίπτωση Επιμελητήριο και, στη συνέχεια, στο Ταμείο Νομικών και στο Τ.Π.Δ.Α για την καταβολή των προβλεπομένων εισφορών. Τέλος, το ίδιο πρωτότυπο, με τις παραπάνω θεωρήσεις, κατατίθεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών, Κτίριο 7, 1ος όροφος, Γραφείο 101, όπου και δημοσιεύεται, λαμβάνει αριθμό δημοσιεύσεως και λαμβάνουμε επικυρωμένα αντίγραφα. Σε περίπτωση, που η υπό σύσταση εταιρεία έχει έδρα τον Πειραιά, ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία και το πρωτότυπο, με τις υπογραφές των διαδίκων, που έχει θεωρηθεί νόμιμα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ, υποβάλλεται και σφραγίζεται από το αρμόδιο κατά περίπτωση Επιμελητήριο και στη συνέχεια, αφού καταβληθούν τα δικαιώματα Τ.Ν και Τ.Π.Δ.Α, δημοσιεύεται, στον πέμπτο όροφο όροφο, στο γραφείο 525.
Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που στην ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία εισφέρεται ακίνητο, για τη σύστασή της απαιτείται η κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου και η καταβολή φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΥ – ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΛΥΣΗ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΥ Η’ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ
Ό,τι ελέχθη ανωτέρω για τη σύσταση ομορρύθμου ή ετερορρύθμου εταιρείας ισχύει και για την τροποποίηση και λύση τους. Πλην όμως σε περίπτωση μεταβίβασης μεριδίου, απαιτείται η υποβολή σχετικής δήλωσης για την υπεραξία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Όμως, σε περίπτωση μετατροπής ομορρύθμου ή ετερορρύθμου εταιρείας σε εταιρεία περιωρισμένης ευθύνης ή σε ανώνυμη εταιρεία, απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου και τηρούνται όσα αναφέρονται κατωτέρω για τις Ε.Π.Ε και Α.Ε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που με την τροποποίηση μεταφέρεται η έδρα της εταιρείας σε Δήμο άλλου Πρωτοδικείου από το Πρωτοδικείο στο οποίο εδρεύει ο Δήμος που είχε συσταθεί, το τροποποιητικό έγγραφο δημοσιεύεται στο αρχικό Πρωτοδικείο και μαζί με πιστοποιητικό μεταβολών -ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία- δημοσιεύεται και στο Πρωτοδικείο της νέας έδρας της.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΥ Ή ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Η καταγγελία προσωπικής εταιρείας είναι μονομερής δήλωση βούλησης, η οποία απευθύνεται σε όλους τους εταίρους. Σε περίπτωση έγγραφης καταγγελίας προσωπικής εταιρείας αυτή επιδίδεται σε όλους τους εταίρους και αυτή ακολουθεί τις διατυπώσεις δημοσιότητας που αναφέρονται ανωτέρω για τη σύσταση ή τροποποίησή της. Μετά την περιέλευση της καταγγελίας στους εταίρους αυτή λύεται και τίθεται υπό εκκαθάριση. Η εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί τη νομική της προσωπικότητα μέχρι το πέρας της εκκαθάρισης. Οι ορισθέντες εκκαθαριστές αναλαμβάνουν το έργο της εκκαθάρισης, που συνίσταται στην ρευστοποίηση της περιουσίας της εταιρείας, στην εξόφληση των χρεών της, στην απόδοση των εισφορών και στη διανομή ο,τιδήποτε περισσεύσει στους εταίρους. Αλλά και μετά μετά το πέρας της εκκαθάρισης η εταιρεία μπορεί να αναβιώσει προκειμένου να ασκήσει τυχόν αξιώσεις της ή ν’ αντιμετωπίσει υποχρεώσεις της.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ:
Η επωνυμία αποτελείται από τα ονόματα και τα επώνυμα των εταίρων (άρθρο 21 ΕμπΝ). Συνήθως αποτελείται από το όνομα και το επώνυμο κάποιου ή κάποιων από τους εταίρους με την προσθήκη των λέξεων “και Σια Ο.Ε”. Κάθε εταίρος, παράλληλα με την εταιρεία, για την εκπλήρωση των εταιρικών υποχρεώσεων, ευθύνεται απεριόριστα και εις ολόκληρο και με την προσωπική του περιουσία (άρθρο 22 ΕμπΝ). Ο εταίρος που αποχωρεί από την εταιρεία εξακολουθεί να ευθύνεται απεριόριστα και εις ολόκληρον και με την ατομική του περιουσία για τις υποχρεώσεις της εταιρείας -ακόμη και γι’ αυτές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες – υπό την προϋπόθεση ότι είχαν γεννηθεί πριν από την αποχώρησή του. Για τους τρίτους ως ημερομηνία αποχώρησής του είναι η ημερομηνία δημοσίευσης στο αρμόδιο Πρωτοδικείο της σύμβασης αποχώρησης, οπότε αυτή αποκτά δημοσιότητα. Σε περίπτωση που πτωχεύσει η ομόρρυθμη εταιρεία πτωχεύουν μαζί της και οι εταίροι της. Σε περίπτωση που πτωχεύσει ομόρρυθμος εταίρος η εταιρεία λύεται και τίθεται υπό εκκαθάριση.
Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ:
Η ετερόρρυθμη εταιρεία αποτελείται από ομόρρυθμο (ένα τουλάχιστον) ή ομόρρυθμους εταίρους και ετερόρρυθμο ή ετερόρρυθμους εταίρους. Ο ή οι ομόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται απεριόριστα και εις ολόκληρον και με την προσωπική τους περιουσία, ενώ ο ή οι ετερόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται μέχρι του ποσού της συνεισφοράς τους (άρθρο 26 ΕμπΝ).
Η επωνυμία της ετερόρρυθμης εταιρείας σχηματίζεται υποχρεωτικά από το όνομα και το επώνυμο ενός ή περισσοτέρων ομόρρυθμων εταίρων. Το όνομα και το επώνυμο του ετερόρρυθμου εταίρου δεν μπορεί να περιληφθεί στην εταιρική επωνυμία (άρθ. 23 παρ. 2 και 25 ΕμπΝ). Διαχειριστής ή διαχειριστές της ετερορρύθμου εταιρείας ορίζονται ένας ή περισσότεροι από τους ομόρρυθμους εταίρους. Σε περίπτωση που το ονοματεπώνυμο ετερόρρυθμου εταίρου περιληφθεί στην εταιρική επωνυμία, τότε αυτός ευθύνεται απεριόριστα και εις ολόκληρον, ως ομόρρυθμος εταίρος, μαζί με την εταιρεία για τους συναλλαγέντες καλόπιστους τρίτους. Ο ετερόρρυθμος εταίρος δεν μπορεί να κάνει καμμία πράξη διαχειρίσεως, ή να εργασθεί σε υποθέσεις της εταιρείας ούτε κατ’ επιτροπή (άρθρο 27 ΕμπΝ). Βεβαίως, μπορεί να εργάζεται ως υπάλληλος της εταιρείας, αλλά θα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πράξη εκπροσώπησης ή διαχείρισης της εταιρείας. Απεριόριστα και εις ολόκληρον με την εταιρεία ευθύνεται και ο ετερόρρυθμος εταίρος, στην περίπτωση που έχει ορισθεί διαχειριστής ή συνδιαχειριστής της εταιρείας ή αποδειχθεί ότι έχει αναμειχθεί στη διαχείρισή της.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΦΑΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (άρθρα 47-50 ΕμπΝ).
Η αφανής εταιρεία συνιστάται είτε ατύπως είτε και με έγγραφο. Δεν υπόκειται σε δημοσιότητα. Στερείται νομικής προσωπικότητος. Υπάρχει ένας, τουλάχιστον, εμφανής εταίρος, ο οποίος ευθύνεται έναντι των τρίτων, με τους οποίους συναλλάσσεται και ένας, τουλάχιστον, εμφανής εταίρος. Η σύσταση της αφανούς εταιρείας και οι συμφωνίες των εταίρων, αποδεικνύονται με κάθε νόμιμο αποδεικτικό μέσο, ακόμη και με μάρτυρες. Οι αφανείς εταίροι δεν έχουν ευθύνη έναντι των τρίτων, με τους οποίους συναλλάσσεται ο εμφανής εταίρος. Όμως, κάθε αφανής εταίρος είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στις ζημίες της αφανούς εταιρείας, οι οποίες προήλθαν από τη δράση του εμφανούς εταίρου. Η ευθύνη του αυτή υπάρχει μόνο έναντι του εμφανούς εταίρου ή των εμφανών εταίρων. Ομοίως, ο αφανής ή οι αφανείς εταίροι έχουν αξίωση έναντι του εμφανούς ή των εμφανών εταίρων για τα κέρδη της εταιρείας. Η εταιρεία αυτή εξυπηρετεί εκείνον ή εκείνους που κωλύονται ή δεν θέλουν να εμφανίζονται ότι ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (Ε.Π.Ε)
Για τη σύσταση Εταιρείας Περιωρισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε), απαιτείται, η εταιρική σύμβαση να καταρτισθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο ορίζεται από το νόμο το ποσό των δέκα οκτώ χιλιάδων (18.000) ΕΥΡΩ και δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από αυτό το ποσό.
Χρειάζεται έλεγχος στο αρμόδιο Επιμελητήριο, για την επωνυμία της εταιρείας. Στο συστατικό της εταιρείας συμβολαιογραφικό έγγραφο, πρέπει, εκτός των άλλων, να περιλαμβάνονται απαραίτητα:
α. Τα πλήρη στοιχεία των εταίρων. Τα Α.Φ.Μ και η Δ.Ο.Υ τους.
β. Ο σκοπός της εταιρείας.
γ. Η ιδιότητα της εταιρείας, ως εταιρείας περιωρισμένης ευθύνης.
δ. Η επωνυμία της εταιρείας.
ε. Η έδρα της εταιρείας.
στ. Η διάρκεια της εταιρείας.
ζ. Το κεφάλαιο, η μερίδα συμμετοχής και τα τυχόν περισσότερα εταιρικά μερίδια κάθε εταίρου, καθώς και βεβαίωση των ιδρυτών περί της καταβολής του κεφαλαίου. Η μερίδα συμμετοχής εκάστου εταίρου δεν δύναται να ορισθεί κατώτερη των 30 ΕΥΡΩ (Ν. 2842/2000).
η. Το αντικείμενο των τυχόν σε είδος εισφορών, την αποτίμηση τους και το όνομα του εισφέροντος εταίρου, όπως και το σύνολο της αξίας των τυχόν σε είδος εισφορών.
θ. Τον ή τους διαχειριστές της εταιρείας. Για την κατάρτιση του συμβολαιογραφικού εγγράφου είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου, εφ’ όσον το κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των 29.347,0286 ΕΥΡΩ, τουλάχιστον και, συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η προσκόμιση στο Δικηγορικό Σύλλογο σχεδίου του συμβολαιογραφικού εγγράφου (καταστατικού) για την πληρωμή της προεισπραττόμενης δικηγορικής αμοιβής.
Απλό αντίγραφο του εταιρικού συμβολαιογραφικού εγγράφου κατατίθεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ της έδρας της εταιρείας, μέσα σε 15 ημέρες από την υπογραφή του συμβολαίου, στην οποία καταβάλλεται το 1% επίτου εταιρικού κεφαλαίου, ως φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και θεωρείται για την καταβολή αυτή επίσημο αντίγραφο του καταστατικού από την ίδια Δ. Ο. Υ.
Ακόμη αντίγραφο του συστατικού εγγράφου (εταιρικού) κατατίθεται στο αρμόδιο κατά περίπτωση Επιμελητήριο (Επαγγελματικό, Εμπορικό και Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό) και καταβάλλεται το ποσό της εισφοράς.
Στο Ταμείο Νομικών καταβάλλονται τα δικαιώματά του, που ανέρχονται σε ποσοστό 0,5% επί του εταιρικού κεφαλαίου και, τέλος, στο Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών (εφόσον η εταιρεία έχει, έδρα Δήμους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών) καταβάλλονται, τα δικαιώματά του, που ανέρχονται σε ποσοστό 1% επί του εταιρικού κεφαλαίου. Ακολούθως, επικυρωμένο αντίγραφο του εταιρικού εγγράφου, με τις θεωρήσεις επ’ αυτού των καταβολών των αντιστοίχων ποσών στη Δ.Ο.Υ., Επιμελητήριο, Ταμείο Νομικών και Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών, όπως επίσης και τα διπλότυπα είσπραξης, που αποδεικνύουν τις άνω καταβολές, κατατίθενται εντός μηνός από την ημερομηνία κατάρτισης της εταιρικής σύμβασης στο Γραμματέα του Πρωτοδικείου Αθηνών, στην π. Σχολή Ευελπίδων, Κτίριο Επτά (7), Πρώτος (1ος) όροφος, Γραφείο 101, όπου καταχωρείται και λαμβάνει αύξοντα αριθμό και ειδικό αριθμό.
Τέλος, αφού καταβάλουμε το σχετικό ποσό για τη δημοσίευση σε κάποιο δημόσιο ταμείο, περίληψη του καταστατικού της εταιρείας, με αναφορά σε αυτό του αύξοντος αριθμού και ειδικού αριθμού, που έλαβε από το Πρωτοδικείο, κατατίθεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για δημοσίευσή της στο τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιωρισμένης Ευθύνης (τ. ΑΕ και ΕΠΕ), προσκομίζοντες και το παράβολο, από το οποίο αποδεικνύεται η καταβολή των τελών δημοσίευσης. Εξυπακούεται ότι, όταν η έδρα της Ε.Π.Ε, που συστήνεται, ανήκει στο Πρωτοδικείο Πειραιώς, η δημοσίευση του εταιρικού γίνεται στο ανάλογο γραφείο του Πρωτοδικείου Πειραιώς.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: α. Απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας για τους συμβαλλόμενους εταίρους από το αρμόδιο κατάστημα του Ι.Κ.Α. στη Δ.Ο.Υ, που είναι αρμόδια για την θεώρηση του καταστατικού εγγράφου και για την έναρξη επιτηδεύματος απαιτείται η προσκόμιση στην Δ.Ο.Υ της έδρας της εταιρείας, αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας των εταίρων. β. Από 1.1.2002 για την τροποποίηση καταστατικού Ε.Π.Ε, απαιτείται το εταιρικό κεφάλαιο και η αξία των εταιρικών της μεριδίων να έχουν μετατραπεί σε ΕΥΡΩ (Άρθρο 12 παρ. 4 του Ν. 2842/2000).
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ε.Π.Ε ΣΕ ΕΥΡΩ
α. Με τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1 περ. β, οι υφιστάμενες εταιρείες περιωρισμένης ευθύνης, κατά την 1-1-2002, οι οποίες έχουν εταιρικό κεφάλαιο κατωτέρω των 18.000 ΕΥΡΩ, υποχρεούνται να αυξήσουν το κεφάλαιο τους μέχρι του ορίου αυτού, και με απόκλιση έως μείον 2,5%, το αργότερο μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2003.
β. Οι υφιστάμενες κατά την 1-1-2002 Ε.Π.Ε αναπροσαρμόζουντην αξία των μεριδίων συμμετοχής των εταίρων σε 30 ΕΥΡΩ ή πολλαπλάσιο αυτού, μέχρι την 31-12-2003 (άρθρο 14 παρ. 3 του Ν. 2842/2000).
γ. Η μερίδα συμμετοχής των εταίρων της Ε.Π.Ε, που είναι εκφρασμένη σε δραχμές, μετατρέπεται σε ΕΥΡΩ και στρογγυλοποιείται, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Ν. 2842/2000, με αύξηση ή μείωση του εταιρικού κεφαλαίου και τροποποίηση της εταιρικής σύμβασης, με απόφαση της συνέλευσης των εταίρων. Η αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου πραγματοποιείται με κεφαλοποίηση ή με καταβολή μετρητών. Το ποσό που αντιστοιχεί στη μείωση του εταιρικού κεφαλαίου καταχωρίζεται υποχρεωτικά σε ειδικό αποθεματικό “Διαφορά από μετατροπή εταιρικού κεφαλαίου σε ΕΥΡΩ” και κεφαλοποιείται σε μελλοντική αύξηση του εν λόγω κεφαλαίου (άρθρο 14 παρ. 1 του Ν. 2842/2000).
ΣΥΣΤΑΣΗ – ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
1. Προέγκριση της επωνυμίας στο αρμόδιο Επιμελητήριο. Γίνεται έλεγχος στο αρμόδιο επιμελητήριο για τυχόν ύπαρξη ίδιας επωνυμίας και, εφόσον δεν υπάρχει, γίνεται, προέγκριση της επωνυμίας της εταιρείας και καταβάλλονται τα ανάλογα τέλη.
2. ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ
α. Κατάθεση στο Δικηγορικό Σύλλογο προείοηραξης της δικηγορικής αμοιβής.
β. Υπογραφή καταστατικού ενώπιον Συμβολαιογράφου.
γ. Ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο εξήντα χιλιάδες (60.000) ΕΥΡΩ. Στις περιπτώσεις των ανωνύμων εταιρειών του άρθρου 8α του Κ.Ν 2190/1920, το κατώτατο όριο του μετοχικού κεφαλαίου, ορίζεται στο ποσό των 300.000 ΕΥΡΩ.
δ. Υποβολή του καταστατικού στην αρμόδια Νομαρχία της έδρας της εταιρείας προς έλεγχο. Προκειμένου να συσταθεί ανώνυμη εταιρεία, απαιτείται έγκριση από τη Νομαρχία. Για το σκοπό αυτό υποβάλλεται προς έλεγχο το καταστατικό. Εφόσον η Νομαρχία υποδείξει διορθώσεις (κάτι που γίνεται σχεδόν πάντοτε), υπογράφεται συμβόλαιο τροποποιήσεως του καταστατικού, το οποίο και αυτό υποβάλλεται στη Νομαρχία. Εξουσία υπογραφής του τροποποιητικού συμβολαίου δύναται να δοθεί, με άρθρο του καταστατικού, σε ένα άτομο και, συνεπώς, δεν απαιτείται η εκ νέου προσέλευση όλων των ιδρυτών.
ε. ‘Εκδοση εγκριτικής αποφάσεως απότη Νομαρχία. Μετά τον έλεγχο του καταστατικού και τις τυχόν τροποποιήσεις του, ο Νομάρχης εκδίδει απόφαση εγκρίσεως του καταστατικού και παροχής αδείας συστάσεως της εταιρείας.
στ. Καταχώριση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών (ΜΑΕ). Η απόφαση του Νομάρχη, καθώς και περίληψη του καταστατικού καταχωρίζεται στο ΜΑΕ.
ζ. Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα παραπάνω καταχωρίζομενα στο ΜΑΕ στοιχεία, δημοσιεύονται επίσης και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Η δημοσίευση γίνεται με επιμέλεια της Νομαρχίας, αφού όμως προηγουμένως καταβληθούν από την εταιρεία τα τέλη δημοσιεύσεως.
3. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Σύμφωνα με το Ν. 1676/1986, οι ανώνυμες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν οτηναρμόδια Δ.Ο.Υ, το αργότερο, μέσα σε 15 ημέρες από την υπογραφή του καταστατικού τους “φόρο συγκεντρώσεως κεφαλαίου” ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 1% του κεφαλαίου τους.
4. ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ. Αμέσως μετά τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας απαιτείται η διεκπεραίωση των εξής διατυπώσεων στην Εφορία, τις οποίες, συνήθως, τις διεκπεραιώνει ο λογιστής της εταιρείας.
4α. ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΛΗΨΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ. Για τον σκοπό αυτό απαιτούνται:
4αα. Συμπλήρωση και υποβολή ειδικού εντύπου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
4αβ. Ορισμένο ποσό.
4αγ. Επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού.
4αδ. Η απόφαση του Νομάρχη και η ανακοίνωση δημοσίευσης της εταιρείας.
4αε. ΤΑΠΕΤ (έξοδα Εθνικού Τυπογραφείου).
4αστ. Η απόδειξη καταβολής φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
4αζ. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας, ότι η Α.Ε είναι νεοσύστατη και ότι θα προσκομισθεί το ΦΕΚ συστάσεως μόλις δημοσιευθεί.
4αη. Σε περίπτωση μισθώσεως των γραφείων της εταιρείας, απαιτείται μισθωτήριο, θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ του εκμισθωτή. Για όλα τα παραπάνω απαιτείται εξουσιοδότηση στο λογιστή, ο οποίος θα διεκπεραιώσει τις παραπάνω ενέργειες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο, με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.
4β. ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Α. Τα εταιρικά βιβλία είναι:
α. Βιβλίο πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων.
β. Βιβλίο πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου.
γ. Βιβλίο μετόχων και μετοχών (εφόσον οι μετοχές είναι ονομαστικές).
Β. Για την θεώρηση “φορολογικών” βιβλίων απαιτούνται:
α. Συμπλήρωση και υποβολή ειδικού εντύπου (το οποίο υπογράφεται
από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας με θεώρηση της υπογραφής του).
β. Εξουσιοδότηση στο λογιστή που θα διεκπεραιώσει τις παραπάνω
ενέργειες στην Δ.Ο.Υ, υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο
με θεώρηση της υπογραφής του. γ. Σφραγίδα της εταιρείας, στην οποία αναγράφονται η πλήρης επωνυμία, η διεύθυνση της εταιρείας, το τηλέφωνο, ο Α.Φ.Μ. της εταιρείας και η αρμόδια Δ.Ο.Υ.
5. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΣΩΜΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ. Μετά την θεώρηση των βιβλίων συντάσσεται πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο περιέχονται τα εξής:
α. Πλήρη στοιχεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
β. Προσδιορισμός ιδιοτήτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος κ.λ.π).
γ. Διορισμός Διευθύνοντος Συμβούλου ή Γενικού Διευθυντή.
δ. Προσδιορισμός τρόπου εκπροσώπησης της εταιρείας.
ε. Προσδιορισμός της διευθύνσεως των γραφείων της εταιρείας. Το παραπάνω πρακτικό υποβάλλεται στη Νομαρχία για καταχώριση στο ΜΑΕ και δημοσίευση στο ΦΕΚ μαζί με τα τέλη δημοσιεύσεως.
6. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Μέσα σε δύο μήνες το αργότερο από τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συντάσσεται πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο βεβαιώνει ότι καταβλήθηκε το κεφάλαιο της εταιρείας από τους ιδρυτές της. Σε περίπτωση που το καταστατικό προβλέπει την τμηματική καταβολή του κεφαλαίου, συντάσσονται πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από κάθε τμηματική καταβολή. Τα παραπάνω, πρακτικό ή πρακτικά, υποβάλλονται στη Νομαρχία για καταχώριση στο ΜΑΕ για δημοσίευση στο ΦΕΚ μαζί με τα τέλη δημοσιεύσεως.
7. ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Η εγγραφή στο αρμόδιο Επιμελητήριο γίνεται με την υποβολή εντύπου και την πληρωμή του ποσού που προβλέπεται για δικαίωμα εγγραφής και ετήσια συνδρομή.
8. ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ: Για την έκδοση μετοχών απαιτείται η σύνταξη πρακτικού Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει τη σχετική απόφαση και προσδιορίζει τις λεπτομέρειες εκδόσεως (αριθμός μετοχών, αναγραφόμενα στοιχεία, περιγραφή τους, εξουσιοδότηση προσώπων που θα υπογράψουν τους τίτλους κ.λ.π).
9. ΑΛΛΕΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Παραλαβή ΦΕΚ δημοσιεύσεως συστάσεως από το Εθνικό Τυπογραφείο ένα μήνα περίπου μετά τη σύσταση και προσκόμιση του στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (σε εκπλήρωση της υποχρεώσεως που αναλαμβάνεται, με την υπεύθυνη δήλωση προς την Δ.Ο.Υ). Παραλαβή ΦΕΚ δημοσιεύσεως πρακτικών Δ.Σ. περί συγκροτήσεως του σε σώμα και πιστοποιήσεως καταβολής κεφαλαίου από το Εθνικό Τυπογραφείο ένα μήνα περίπου μετά την καταχώρηση τους στο ΜΑΕ. Το Υπουργείο Εμπορίου προβαίνει σε επιτόπιο έλεγχο 3 μήνες περίπου μετά τη σύσταση. Για το σκοπό αυτό προειδοποιεί τηλεφωνικώς την Α.Ε και ορίζει ημερομηνία για συνάντηση.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΥΠΕΡΑΚΤΙΑΣ (OFF SHORE) ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα τελευταία χρόνια η σταθερά αυξανόμενη διεθνοποίηση της οικονομίας και η αδυναμία των εθνικών κρατών να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους απελευθερώνοντας τις αγορές τους και μειώνοντας δραστικά τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου δημιουργούν την ανάγκη τα κεφάλαια να κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς και σε μια σειρά από περιπτώσεις παρακάμπτοντας εντελώς την εθνική νομοθεσία.
Η ρυθμιστική αρμοδιότητα των κρατών όμως εξαντλείται κατά κανόνα και δεν μπορεί να υπερβεί τα σύνορά τους. Ένα νέο ατομικό δικαίωμα τείνει να αναγνωριστεί παγκοσμίως, η ελευθερία της διεθνούς μετακίνησης. Στα πλαίσια αυτά η διεθνής δράση των οικονομικώς ενεργούντων ατόμων αναπτύσσεται στα εξής κυρίως επίπεδα:
α. Στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών,
β. Στη διεθνή διακίνηση χρηματοοικονομικών προϊόντων και επενδυτικών υπηρεσιών,
γ. Στη συμμετοχή στο κεφάλαιο εθνικών ή πολυεθνικών εταιρειών,
δ. Στην εγκατάσταση σε κράτη υποδοχής υποκαταστημάτων τους,
ε. Στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, μετοχών, σκαφών κ.ο.κ,) σε διάφορα κράτη. Οι σκοποί αυτοί εξυπηρετούνται με τον καλλίτερο τρόπο από εταιρείες αλλοδαπής ή διεθνούς οικονομικής δράσης που συνήθως ονομάζουμε Υπεράκτιες εταιρείες.
2. ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Οι νομοθεσίες πολλών κρατών παρέχουν τη δυνατότητα να ιδρυθεί στο έδαφος τους μια εταιρεία, η οποία θα διατηρεί στη χώρα προέλευσης αυτής τυπική ή ουσιαστική έδρα χωρίς όμως να διεξάγει καμμιά άλλη εμπορική δραστηριότητα σ’ αυτή. Η εμπορική δραστηριοποίηση των εταιρειών αυτών λαμβάνει χώρα σε υπερκρατικό ή διακρατικό επίπεδο, στην εγκατάσταση υποκαταστημάτων τους στο έδαφος άλλων κρατών με μηδενική ή πολύ ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση καθώς και στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων σε άλλες χώρες.
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των Υπερακτίων εταιρειών είναι τα ακόλουθα:
2.1 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
i. Οι υπεράκπες εταιρείες μπορούν να ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα σε οποιαδήποτε χώρα της υφηλίου (εκτός από λίγες εξαιρέσεις),
ii. Τα όργανα των εταιρειών αυτών (διοικητικό συμβούλιο, γενική συνέλευση κ.λ.π.) μπορούν να συνεδριάζουν ελεύθερα και νομότυπα σε οποιαδήποτε χώρα,
iii. Οι μετοχές των εταιρειών αυτών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ανώνυμες, ακόμη όμως και όταν η νομοθεσία της χώρας προέλευσης προβλέπει υποχρεωτικά ονομαστικές μετοχές και τότε παρέχεται η ευχέρεια της διατήρησης της ανωνυμίας του πραγματικού μετόχου με το διορισμό εμφαινόμενων μετοχών καταπιστευματοδόχων,
ίν. Τα δικαιώματα των μετόχων διέπονται κατ’ αρχήν από το δίκαιο της έδρας της εταιρείας. Οι μέτοχοι και οι διευθυντές των εταιρειών αυτών μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι πρόσωπα οποιασδήποτε εθνικότητας ή ιθαγένειας.
Οι διευθυντές και αξιωματούχοι των εταιρειών αυτών είναι δε ελεύθερα ανακλητοί.
ν. Τα κέρδη των εταιρειών αυτών, τα οποία έχουν αποκτηθεί από τη δραστηριότητα τους εκτός της χώρας προελεύσεως, δεν υπόκεινται σε φόρους (ή η φορολόγηση τους είναι πολύ μικρή), τέλη ή δασμούς ακόμη κι αν οι σχετικές συμβάσεις έχουν συναφθεί εντός του κράτους προελεύσεως της εταιρείας.
νi. Στις περισσότερες χώρες προέλευσης οι υπεράκτιες εταιρείες δεν υπόκεινται σε συναλλαγματικούς περιορισμούς.
νίί. Ορισμένες χώρες, των οποίων η νομοθεσία τους επιτρέπει την ίδρυση υπεράκτιας εταιρείας στο έδαφος τους έχουν υπογράψει με πολλές άλλες χώρες συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, οι οποίες συμβάσεις προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για διεθνή φορολογικό προγραμματισμό.
Συμπερασματικά ο τρόπος διοικήσεως, η έμμεση ή άμεση ανωνυμία του πραγματικού μετόχου, η απλούστευση των διαδικαστικών θεμάτων και η ελεύθερη ρύθμιση τους από το καταστατικό, η οικονομικά συμφέρουσα διαχείρισή τους, τα φορολογικά πλεονεκτήματα έχουν επιβάλλει τις υπεράκτιες εταιρείες στις διεθνείς συναλλαγές.
Σε κάθε όμως περίπτωση και με δεδομένη την συντονισμένη προσπάθεια πολλών κυβερνήσεων να προβάλουν εμπόδια (ή πολλές φορές δυσβάσταχτους φορολογικούς ελέγχους) στη δράση των υπερακτίων εταιρειών, πριν από την ίδρυση μιας υπεράκτιας εταιρείας επιβάλλεται να έχει προηγουμένως αναλυθεί ο σκοπός της συστάσεως και το επιδιωκόμενο με αυτή αποτέλεσμα.
Επισημαίνουμε, ότι λαθεμένοι χειρισμοί, λ.χ. στην επιλογή της εθνικότητας της εταιρείας μπορεί να οδηγήσουν είτε σε ματαίωση του επιδιωκόμενου σκοπού είτε σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση, των εταιρειών, του αντικειμένου τους ή ακόμη και των πραγματικών μετόχων τους.
2.2 ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ (ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ή ΑΤΟΜΙΚΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Στο παρόν επιχειρούμε να δώσουμε λεπτομέρειες για την ίδρυση, λειτουργία και οικονομική αξιοποίηση μιας υπεράκτιας εταιρείας. Πρέπει να επισημανθεί, ότι οι νομοθεσίες των κρατών προέλευσης των διαφόρων υπερακτίων εταιρειών περιλαμβάνουν πολλές φορές διαφορετικές ρυθμίσεις για το δικό τους τύπο υπεράκτιας εταιρείας. Η εισήγηση ωστόσο του επιχειρηματικού, νομικού ή φορολογικού συμβούλου προς τον πελάτη του θα πρέπει να έχει προηγουμένως λάβει υπόψη, όλες τις διαφορές και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που καθιστούν την επιλογή του προτεινόμενου εταιρικού τύπου, ως την επωφελέστερη για το σκοπό που επιδιώκει ο τελευταίος. Εδώ παρουσιάζεται κατά τρόπο αναγκαστικά αφαιρετικό το εφαρμοσμένο παράδειγμα των εταιρειών αλλοδαπής οικονομικής δράσης σε πολύ σημαντικούς τομείς της διεθνούς επενδυτικής – επιχειρηματικής δράσης.
i. ΙΔΡΥΣΗ
Για την ίδρυση υπεράκτιας εταιρείας απαιτείται οι ιδρυτές να συντάξουν και να υπογράψουν ιδιωτικό ιδρυτικό έγγραφο (καταστατικό), το οποίο κατατίθεται στο τηρούμενο σε κάθε χώρα μητρώο εταιρειών και εγκρίνεται και επικυρώνεται από την αρμόδια αρχή αυτής (λ.χ. Έφορος Εταιρειών, Αρχειοφύλακας Εταιρειών κ.ο.κ). Σε ορισμένες χώρες απαιτείται το ιδρυτικό έγγραφο να φέρει συμβολαιογραφική θεώρηση ή και να συνταχθεί συμβολαιογραφικά εφόσον η εταιρεία είναι ανώνυμη. Η αρμόδια αρχή εκδίδει με την ίδρυση της εταιρείας και το σχετικό πιστοποιητικό ιδρύσεως αυτής. Τη διαδικασία της ίδρυσης αναλαμβάνουν συνήθως εξειδικευμένοι νομικοί ή επιχειρηματικοί σύμβουλοι.
ii. ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΟΧΩΝ
Οι περισσότερες υπεράκτιες εταιρείες μπορούν να ιδρυθούν με ένα μόνο μέτοχο. Η νομοθεσία ορισμένων χωρών ορίζει, ότι ο ελάχιστος επιτρεπτός αριθμός μετόχων είναι δύο (π.χ. Παναμάς). Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιδρυτής μέτοχος πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο. Η συγκέντρωση του συνόλου των μετοχών στα χέρια ενός μετόχου δε συνιστά λόγο λύσης της Εταιρείας.
iii. ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Οι περισσότερες νομοθεσίες κράτων προέλευσης υπερακτίων εταιρειών ορίζουν, ως απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο για την ίδρυση των εταιρειών τους ένα πολύ μικρό ποσό (λ.χ. 1000 Δολλάρια Η.Π.Α., 1000 Κυπριακές Λίρες κ.ο.κ.).Το εταιρικό κεφάλαιο δεν είναι απαραίτητο να είναι καταβεβλημένο σε τραπεζικό λογαριασμό και δεν απαιτείται να πιστοποιηθεί η καταβολή του από τις εποπτικές αρχές των κρατών προέλευσης. θεωρείται καταβεβλημένο κατά την ίδρυση της εταιρείας. Οι νομοθεσίες των κρατών προέλευσης των υπερακτίων εταιρειών δεν συναρτούν το ύψος του εταιρικού κεφαλαίου σε σχέση με το ύψος των επενδύσεων, του τζίρου ή των καθαρών κερδών της εταιρείας. Επίσης πολλές νομοθεσίες επιτρέπουν το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών να είναι καταβεβλημένο ακόμη και σε είδος ή σε νόμισμα διαφορετικό από το εγχώριο.
iν. ΜΕΤΟΧΕΣ
Το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών αυτών είναι διηρημένο σε μετοχές [ανώνυμες (λ.χ. Λιβερία, νησιά ΜθΓδήθΙΙ, Μπελίζ κ.λ.π,) ή ονομαστικές (Κύπρος, Μάλτα κ.λ.π,)]. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καθορίζεται κατώτατο όριο της ονομαστικής αξίας της μετοχής. Η έκδοση τών μετοχών δεν είναι απαραίτητη, ούτε επιδρά επί του κύρους και της νομιμότητας της εταιρείας. Στο καταστατικό μπορεί να προβλέπεται επίσης η δυνατότητα να εκδοθούν διαφορετικά είδη μετοχών (κοινές, προνομιούχες με ή χωρίς δικαίωμα ψήφου κ.λ.π.).
ν. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Οι εργασίες των υπερακτίων εταιρειών διευθύνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτών.
Ορισμένες νομοθεσίες επιτρέπουν το διοικητικό ουμβούλιο να απαρτίζεται από έναν μόνο διευθυντή (Λιβερία, ΙδΙβ οί Μβη, Μπελίζ, κ,ο.κ.).
Στις περισσότερες περιπτώσεις τοδ.σ. αποτελείται από τουλάχιστον τρία ενήλικα μέλη.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν δικαίωμα να μετέχουν και αλλοδαποί μέτοχοι ή μη μέτοχοι της εταιρείας.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέγονται (διορίζονται) και ανακαλούνται οποτεδήποτε ελεύθερα από τη Γενική Συνέλευση, που είναι το ανώτατο όργανο της Εταιρείας.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι επανεκλέξιμα.
νί. ΣΚΟΠΟΣ
Δεν υπάρχει κατ’ αρχήν περιορισμός στην επιλογή του σκοπού της Εταιρείας, ο οποίος μπορεί να είναι η διακίνηση εμπορευμάτων καθορισμένων ή μη, η παροχή κάθε είδους υπηρεσιών, η διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων, μπορεί να δραστηριοποιείται στις Χρηματιστηριακές αγορές, να συνάπτει συμβάσεις χρηματιστηριακών προϊόντων, παραγώγων, προθεσμιακές συμβάσεις κ.ο.κ. Η νομοθεσία ωστόσο ορισμένων χωρών (λ.χ. Κύπρος) επιβάλλει περιορισμούς και θέτει προϋποθέσεις για την έγκριση της λειτουργίας, εταιρειών ειδικού σκοπού (χρηματιστηριακές, τραπεζικές κοκ.).
νίί. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Οι εταιρείες διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία των κρατών προέλευσης εξαιρούνται -άλλοτε υπό προϋποθέσεις και άλλοτε χωρίς) οποιασδήποτε φορολογίας. Σε ορισμένα κράτη για να υπαχθούν στο καθεστώς της προαναφερόμενης φορολογικής εξαίρεσης πρέπει να καταβάλουν ετησίως ένα σταθερό και σχετικά μικρό φορολογικό τέλος (λ.χ. Isle of Man). Σε άλλες χώρες τα καθαρά κέρδη των εταιρειών φορολογούνται με πολύ μικρό συντελεστή. Στις περισσότερες πάντως περιπτώσεις τα κεφαλαιουχικά κέρδη των εταιρειών εξαιρούνται της φορολογίας.
Επιπρόσθετα δεν παρακρατείται φόρος στα κράτη προέλευσης για τόκους, μερίσματα και δικαιώματα εκμετάλλευσης που πληρώνονται από τις εταιρείες διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας.
Ανά περίπτωση θα πρέπει να ερευνάται εάν τα κράτη προέλευσης έχουν υπογράψει με άλλα κράτη, στο έδαφος των οποίων αποκτούν εισόδημα οι υπεράκτιες εταιρείες, συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Στην περίπτωση αυτή και κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της συμβάσεως είναι δυνατό μια συναλλαγή να απαλλαγεί πλήρως της φορολόγησης.
Εφιστούμε την προσοχή στην επιλογή μιας εταιρείας διεθνών δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζουμε, ότι απαιτείται προσεκτικός φορολογικός σχεδιασμός κυρίως επί των θεμάτων που έχουν να κάνουν με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), τυχόν ειδικούς φόρους ακινήτων κοκ. Η συνδρομή ειδικών συμβούλων είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη λειτουργία του σχήματος.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ν. 959/1979
Μητρώο Ναυτικών Εταιρειών
Νοταρά 88, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210-4226640
Συντάσσεται και υπογράφεται η σύμβαση συστάσεως της Ν. Ε, σε ιδιωτικό έγγραφο και υπογράφεται από τους ιδρυτές εις τριπλούν (με θεώρηση γνησίου υπογραφών).
Η σύμβαση πρέπει απαραίτητα να περιέχει διατάξεις για:
(α) την επωνυμία, την έδρα, τον σκοπό και τη διάρκεια της εταιρείας,
(β) το εταιρικό κεφάλαιο και τις μετοχές (ελάχιστο κεφάλαιο 5.000 Ευρώ και ελάχιστη αξία μετοχής 1 Ευρώ),
(γ) το Διοικητικό Συμβούλιο,
(δ) τη Γενική Συνέλευση,
(ε) τα δικαιώματα των μετόχων και
(στ) τη διάλυση και εκκαθάριση της εταιρικής περιουσίας.
Επίσης συντάσσεται και υπογράφεται το πρώτο Δ.Σ. για την πιστοποίηση καταβολής του κεφαλαίου και την εκπροσώπηση της εταιρείας. Ένα αντίγραφο αυτού υπογράφεται από τον Γραμματέα με θεώρηση γνησίου υπογραφής. Κατατίθεται αίτηση στο Μητρώο Ν. Ε, για την καταχώρηση στο Μητρώο (α) του καταστατικού της εταιρείας και (β) του πρακτικού Δ. Σ. και την έκδοση πιστοποιητικού σύστασης κι εκπροσώπησης. Το πιστοποιητικό εκδίδεται σε 2 ημέρες.
Για την καταχώρηση απαιτούνται διπλότυπα είσπραξης από Δημόσιο Ταμείο ποσών Ευρώ 645,63 (220.000 δρχ.) για το καταστατικό και Ευρώ 64,56 (22.000 δρχ.) για το πρακτικό (κωδικός κατάθεσης 2339). Για λήψη ΑΦΜ αρμόδια είναι η ΔΟΥ Πλοίων (Μαυρομιχάλη 3, Πειραιάς).
ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ή ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Με το υπ’ αριθ. 84/2001 ΠΔ “Όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία και προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας” (ΦΕΚ 70/10-4-2001 τευχ. α’), που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 13 του ν. 2071/92, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 παρ. 2 του ν. 2256/94, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα σύστασης ιατρικών (οδοντιατρικών) εταιρειών για παροχή ιατρικών (οδοντιατρικών) υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ).
Όσες εταιρείες είχαν συσταθεί και λειτουργούσαν την 10-4-2001 σύμφωνα με τις διατάξεις του εμπορικού δικαίου, υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις του ΠΔ 84/2001 μέχρι την 10-4-2005, όπως ορίζεται στη διάταξη του άρθρου 19 παρ. 15του ν. 3106/2003.
Η σύσταση των ιατρικών (οδοντιατρικών) εταιρειών διέπεται από τις διατάξεις περί εταιρειών της εμπορικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με τις ειδικές διατάξεις του ΠΔ 84/2001 και ιδίως του άρθρου 11 αυτού.
Οι κυριότερες ειδικές διατάξεις του ΠΔ 84/2001 είναι οι εξής:
Επωνυμία
Κάθε ιατρική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. φέρει υποχρεωτικά στην επωνυμία της μόνο τις λέξεις “IΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ” ή “IΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ” ή “ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ” ή “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ” ή ΊΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ” ή “ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ”, συνοδευόμενες από την ένδειξη “ΙΑΤΡΙΚΗ Α,Ε.” ή “ΙΑΤΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.” κ.λπ. και το διακριτικό τίτλο της εταιρείας. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του ίδιου διακριτικού τίτλου από άλλη ιατρική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Π.Φ,Υ. σε όλη τη χώρα. Απαγορεύεται στους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. να χρησιμοποιούν στην επωνυμία τους, ελληνικά ή ξενόγλωσσα, τους όρους “ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ” ή “ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ” ή “ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ”, σε συνδυασμό ή όχι με οποιοδήποτε άλλο τίτλο ή επωνυμία εφαρμοζομένων των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 12 του Ν. 1579/1985 (ΦΕΚΑ’ 217),που καταργήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 132του Ν. 2071/1992 και επανήλθε σε ισχύ με την παρ. 1 του άρθρου 59 του Ν. 2519/1997, (ΦΕΚ Α’ 165).
Έδρα
Κάθε ιατρική ή οδοντιατρική εταιρεία μπορεί να είναι δικαιούχος μιάς μόνο άδειας λειτουργίας φορέα Π.Φ.Υ. Η έδρα του φορέα είναι υποχρεωτικά η περιφέρεια του ιατρικού ή οδοντιατρικού συλλόγου, στα μητρώα του οποίου έχει εγγραφεί ο φορέας Π.Φ.Υ., σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ., Ιατρική πράξη εκτός της έδρας του Φ.Π.Υ επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 14 και 15 του Α.Ν 1565/39 (ΦΕΚ Α’ 16).
– Σκοπός
Ο σκοπός των ιατρικών ή οδοντιατρικών αυτών εταιρειών συνίσταται, αποκλειστικά και μόνο, στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής ή οδοντιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας.
– Νομική μορφή
Οι ιατρικές ή οδοντιατρικές εταιρείες μπορεί να είναι προσωπικές, περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμες με τις κάτωθι διακρίσεις:
Α. Επί προσωπικής ιατρικής εταιρείας εταίροι μπορεί να είναι μόνο ιατροί ή οδοντίατροι και λοιποί επιστήμονες του τομέα της υγείας, πτυχιoύχοι Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι, όπως βιολόγοι, ακτινοφυσικοί, πυρηνικοί φυσικοί, χημικοί, κλινικοί χημικοί, βιοχημικοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές. Η πλειοψηφία των εταίρων και ο διαχειριστής ή η πλειοψηφία των διαχειριστών είναι ειδικευμένοι ιατροί, κάτοχοι τίτλου ειδικότητας απ’ αυτές που ασκούνται στα ιατρεία ή εργαστήρια της εταιρίας. Ο ιατρός εταίρος απαγορεύεται να συμμετέχει σε άλλη ιατρική ή οδοντιατρική εταιρία Π.Φ.Υ. ή να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ιδιωτική κλινική ή να ασκεί ατομικά το επάγγελμα.
B. Επί ιατρικής Ε.Π.Ε, ισχύουν τα εξής:
α) Εταίροι μπορεί να είναι μόνο ιατροί και λοιποί επιστήμονες του τομέα της υγείας, πτυχιούχοι Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι, όπως βιολόγοι, ακτινοφυσικοί, πυρηνικοί φυσικοί, χημικοί, κλινικοί χημικοί, βιοχημικοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές.
β) Περισσότεροι από τους μισούς εταίρους που εκπροσωπούν περισσότερο από
το μισό του όλου εταιρικού κεφαλαίου είναι ειδικευμένοι ιατροί, κάτοχοι τίτλου ειδικότητας απ’ αυτές που ασκούνται στα ιατρεία ή εργαστήρια της εταιρείας.
γ) Ο διαχειριστής ή η πλειοψηφία των διαχειριστών είναι ειδικευμένος ιατρός, κατά την έννοια των ανωτέρω,
δ) Ο ιατρός εταίρος απαγορεύεται νσ συμμετέχει σε άλλη ιατρική ή οδοντιατρική εταιρία Π.Φ.Υ. ή να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ιδιωτική κλινική ή να ασκεί ατομικά το επάγγελμα.
ε) Επί μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε. όλες οι αρμοδιότητες των επιστημονικά υπεύθυνων και του επιστημονικού διευθυντή ασκούνται από τον ιατρό που είναι ο μοναδικός εταίρος.
Γ. Επί Ανωνύμων Εταιριών ισχύουν τα εξής: Το σύνολο των μετοχών είναι υποχρεωτικά ονομαστικές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 24 του Ν. 2214/1994 (ΦΕΚ Α’ 75).
Το μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να αναλαμβάνεται, ολόκληρο, από ιατρούς διαφόρων κλινικών ή εργαστηριακών ειδικοτήτων. Επιτρέπεται, όμως, και η περιορισμένη συμμετοχή:
1. Ιατρών διαφόρων κλινικών ή εργαστηριακών ειδικοτήτων,
2. Ιατρών χωρίς ειδικότητα και λοιπών επιστημόνων του τομέα της υγείας, πτυχιούχων ΑΕΙ και Τ.Ε,Ι, όπως βιολόγων, ακτινοφυσικών, πυρηνικών φυσικών, χημικών, κλινικών χημικών, βιοχημικών, ψυχολόγων, νοσηλευτών,
3. Φυσικών ή νομικών προσώπων εκτός του χώρου της υγείας.
Εάν στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου μετέχουν αφ’ ενός ειδικευμένοι ιατροί και αφ’ ετέρου φυσικά πρόσωπα εκτός του τομέα της υγείας, το κατώτατο ποσοστό της πρώτης κατηγορίας είναι 51% και το ανώτατο ποσοστό της δεύτερης κατηγορίας είναι 49%. Σε περίπτωση που μετέχουν αφ’ ενός ιατροί ειδικευμένοι και αφ’ ετέρου ιατροί χωρίς ειδικότητα, μαζί με άλλους επιστήμονες του τομέα της υγείας, το κατώτατο ποσοστό της πρώτης κατηγορίας είναι 51% και το ανώτατο ποσοστό της δεύτερης κατηγορίας είναι 49%, Εάν στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου υπάρχουν μέτοχοι και των τριών παραπάνω κατηγοριών, το κατώτατο ποσοστό των ειδικευμένων ιατρών ορίζεται σε 51% και το άθροισμα των ποσοστών των άλλων δύο κατηγοριών σε 49%. Οι ίδιες αναλογίες τηρούνται και σε περίπτωση αύξησης ή μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου και τυχόν αντίγραφα θεωρούνται άκυρα και δεν λαμβάνονται υπόψη. Το δικαίωμα προτίμησης των μετόχων καθεμιάς από τις παραπάνω κατηγορίες υφίσταται κατά την αναλογία της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο.
Οι μετοχές που αντιστοιχούν στο ποσοστό 51% των ειδικευμένων ιατρών είναι προνομιούχες με δικαίωμα ψήφου και δεν είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμες. Οι μετοχές αυτές μεταβιβάζονται εγκύρως, με πράξη στη ζωή ή με αναγκαστική εκποίηση, μόνο σε πρόσωπα με τις ίδιες ιδιότητες, δεν είναι δυνατή η σύσταση επ’ αυτών ενέχυρου ή επικαρπίας υπέρ τρίτων, εκτός εάν πρόκειται για πρόσωπα με τις ίδιες ιδιότητες και δεν εισάγονται στο χρηματιστήριο. Οι κοινές μετοχές, που αντιστοιχούν στο ποσοστό 49% του μετοχικού κεφαλαίου, είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμες και επιτρέπεται η εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, εφ’ όσον συντρέχουν οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.
Όσοι από τους ειδικευμένους ιατρούς (μετόχους) κατέχουν μετοχές που εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον 20% του μετοχικού κεφαλαίου δικαιούνται, με κοινή δήλωση τους, να διορίσουν το 1/5 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο ιατρός ή ο οδοντίατρος, μέτοχος ιατρικής Α.Ε. απαγορεύεται να συμμετέχει ο ίδιος ή ο σύζυγος του ή συγγενείς του εξ αίματος πρώτου βαθμού, σε άλλη ιατρική ή οδοντιατρική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και σε περίπτωση που ασκεί ατομικά το επάγγελμα (διατηρεί ιατρείο) απαγορεύεται να προσφέρει υπηρεσίες στο φορέα Π.Φ.Υ. της Α,Ε. Εάν η συμμετοχή του ιατρού μετόχου υπολογίζεται στο ποσοστό 51% του εταιρικού κεφαλαίου, το οποίο ελέγχεται από ειδικευμένους ιατρούς, απαγορεύεται να ασκεί αυτός ατομικά το επάγγελμα.
Κάθε πρακτικό του Δ.Σ με το οποίο βεβαιώνεται μεταβολή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, γνωστοποιείται εντός πέντε (5) ημερών, με δικαστικό επιμελητή, στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στον οικείο Ιατρικό ή Οδοντιατρικό Σύλλογο. Σε περίπτωση παράλειψης εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 13 παρ. 1 εδάφ. ε. και 17 παρ. 2 του Π.Δ 84/2001.
– Υποβολή καταστατικού στον οικείο ιατρικό (οδοντιατρικό) Σύλλογο.Το καταστατικό της ιατρικής εταιρείας, το οποίο περιέχει και τις βασικές αρχές του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του φορέα, με τον οποίο καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιατρών και του λοιπού προσωπικού, υποβάλλεται πριν από την δημοσίευσή του, στον ιατρικό ή οδοντιατρικό Σύλλογο του τόπου που ασκεί τη δραστηριότητα της η εταιρία, για την έκφραση γνώμης σχετικά με τη συμφωνία ή μη των όρων αυτού προς τις διατάξεις του Π.Δ 84/2001 και τους κανόνες της ιατρικής ή οδοντιατρικής δεοντολογίας.
Η θετική γνώμη του οικείου ιατρικού ή οδοντιατρικού Συλλόγου και η κατόπιν αυτού εγγραφή της εταιρίας στα μητρώα των αιτουμένων μελών, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραδεκτή υποβολή της αίτησης για την παροχή άδειας ίδρυσης φορέα Π.Φ.Υ. Εάν ο Ιατρικός ή ο Οδοντιατρικός Σύλλογος δεν απαντήσει μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της δήλωσης, τεκμαίρεται η παροχή θετικής γνώμης και θεωρείται ότι έχει πραγματοποιηθεί η εγγραφή στα μητρώα αιτουμένων μελών.
– Ειδικές προβλέψεις και απαγορεύσεις
Σε περίπτωση που δεν πληρούνται πλέον οι προβλεπόμενες ειδικές προϋποθέσεις λειτουργίας του φορέα παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. λόγω θανάτου, δικαστικής αχιαγόρευσης, αναστολής πέραν των έξη (6) μηνών ή παύσης από το ιατρικό λειτούργημα κάποιου από τους ιατρούς (οδοντίατρους) εταίρους ή μετόχους, ανακαλείται αυτοδικαίως η άδεια λειτουργίας της εταιρείας ως φορέα Π.Φ.Υ., εκτός εάν υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία, μέσα σεδώδεκα (12) μήνες από την επέλευση του γεγονότος, τα απαραίτητα έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι αποκαταστάθηκε η νομιμότητα με την είσοδο στην εταιρεία, δυνάμει ειδικών ρυθμίσεων του καταστατικού ή κατόπιν συμφωνίας όλων των ενδιαφερομένων μερών, άλλου ιατρού ή οδοντίατρου αντίστοιχης ειδικότητος. Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας Ανώνυμης Εταιρείας ως φορέα παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ αποτελεί λόγο ανάκλησης και της Υπουργικής Απόφασης για τη σύσταση αυτής.
Οι με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση υπηρετούντες στο Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και Ταμεία Υγείας απαγορεύεται να είναι μέτοχοι ιατρικών εταιρειών του Π.Δ 84/2001.
Οι συμβάσεις με το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ για την παροχή υπηρεσιών υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ασφαλισμένους τους, καταρτίζονται μεταξύ των νομίμων εκπροσώπων των εταιριών του παρόντος άρθρου και των αντίστοιχων ασφαλιστικών οργανισμών (Η ρύθμιση αυτή είναι σημαντική για τις εργαστηριακές ειδικότητες – διαγνωστικά εργαστήρια).
Η Ιατρική Εταιρεία παροχής υπηρεσιών Π,Φ.Υ τηρεί, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, βιβλία Γ’ κατηγορίας, κατά τον ισχύοντα εκάστοτε κώδικα φορολογικών στοιχείων.
Απαγορεύεται και συνεπάγεται την άμεση και οριστική διακοπή της λειτουργίας της Μονάδας παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ η δημιουργία παραρτημάτων στην ίδια ή σε διάφορες περιοχές της χώρας και η λειτουργία του αυτού φορέα σε μη συνεχόμενα κτίρια. Οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. λειτουργούν υποχρεωτικά μέσα στο ίδιο κτίριο ή σε συνεχόμενα κτίρια και σε χώρους αποκλειστικής χρήσης.
Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο διαφήμιση και προβολή, καθώς και η αναγραφή στις επιτρεπόμενες από το νόμο πινακίδες μη αναγνωρισμένων τίτλων και ειδικοτήτων, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν. 2194/1994 όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 2 του Ν. 2256/1994 και συμπληρώθηκαν με την παράγραφο 6 του άρθρου 9 του Ν. 2345/1995 (ΦΕΚ Α’ 213). Επιτρέπεται η χρήση απλών πινακίδων σήμανσης (κατευθυντηρίων πινακίδων), εφ’ όσον δεν έχουν διαφημιστικά στοιχεία.
Απαγορεύεται, επίσης, η παροχή υπηρεσιών υγείας που παρέχονται αποκλειστικά, με βάση του κανόνες της ιατρικής – οδοντιατρικής επιστήμης, στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Οι φορείς παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ δεν διαθέτουν κλίνες νοσηλείας. Επίσης, απαγορεύεται η εκτέλεση ιατρικών ή οδοντιατρικών πράξεων για τις οποίες απαιτείται γενική νάρκωση ή ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία.