Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τη συμμετοχή των φορέων της Κρήτης πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη με τους Βουλευτές της Κρήτης με θέμα: «To πρόβλημα των επιτοκίων», την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου .
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι κ.κ. Βουλευτές: Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Ελένη Βατσινά και Κατερίνα Σπυριδάκη. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Λευτέρη εκπροσώπησαν οι συνεργάτες του κ. Φραγκιαδάκης Χαράλαμπος και κ. Ξυλούρης Εμμανουήλ. Επίσης παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου κ. Καρκανάκης Βαγγέλης.
Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων:Επιμελητήριο Ηρακλείου, Επιμελητήριο Ρεθύμνης, Οικονομικό Επιμελητήριο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού & Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.Σκοπός της σύσκεψης αυτής ήταν η άμεση ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, για το σοβαρό αυτό θέμα που «κατατρώει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Καταδείξαμε και αναδείξαμε το μεγάλο αυτό θέμα, καταθέτοντας υπόμνημα με κοινές θέσεις όλων των φορέων και μετά από τις τοποθετήσεις όλων των Βουλευτών που συμμετείχαν, δεσμεύτηκαν για την προώθηση τους προς την Κυβέρνηση αλλά και για τον προγραμματισμό επίσκεψης μας στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη το ερχόμενο διάστημα.
ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Το φθινόπωρο του 2021, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωνε πως η εκτόξευση του πληθωρισμού είναι «παροδική». Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή οικονομία, συνεχίζει να βιώνει συνθήκες έντονου πληθωρισμού, με μεγάλα προβλήματα στην ρευστότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών καθώς και στα δημοσιονομικά μεγέθη της.Ως προς τα αίτια, αναμφίβολα καθοριστικός παράγοντας ήταν η πανδημία, τα προβλήματα που αυτή προκάλεσε και ο αποκλεισμός της Κίνας. Επίσης, η ραγδαία άνοδος του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ε.Ε., επέτειναν την δύσκολη συνθήκη.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός επηρέασε ακόμη πιο έντονα τους δείκτες, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και το διαθέσιμο εισόδημα. Φαίνεται πως έχει εργαλειοποιηθεί με ισχυρά δομικά πλέον χαρακτηριστικά. Οι τιμές των πρώτων υλών και το μεταφορικό κόστος τους αυξάνεται ραγδαία. Ο συνδυασμός δε, με πλήθος εξωγενών παραγόντων, έχει διαψεύσει τις εκτιμήσεις περί αυτόματης προσαρμογής και υποχώρησης του πληθωρισμού, παρά την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζώνμε αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων και όσα αυτές συνεπάγονται στο κόστος δανεισμού (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια). Είναι προφανές, ότι ο πληθωρισμός δεν είναι εφικτό να περιοριστεί με κλασικές νομισματικές πολιτικές.
Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οι τιμές και τα κόστη συνεχίζουν να αυξάνουν και η οικονομική βάση συρρικνώνεται διαρκώς.Οφείλουν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, εφαρμόζοντας αποτελεσματικές πολιτικές. Αναγκαιούν αποφάσεις και παρεμβάσεις, με συνδυασμό πολιτικών εργαλείων και μεθόδων.
Η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού, δημιουργεί ένα αρνητικό σπιράλ, υποθηκεύει τις οικονομίες και το μέλλον και δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο ανάπτυξης. Νοικοκυριά, κοινωνικές ομάδες στο σύνολό τους και επιχειρήσεις οδηγούνται στα όρια των δυνατοτήτων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,35% και 6,21% αντίστοιχα ενώ των υφιστάμενων στο 0,41% και 6,24% αντίστοιχα. Είναι προφανές ότι πολλαπλασιάζεται το κόστος εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών δανείων. Για τον επιχειρηματία αυτό σημαίνει ότι η εξόφληση του δανείου, προϋποθέτει ολοένα και περισσότερα κεφάλαια. Μέσα σε 12 μήνες η επιβάρυνση από τους τόκους τείνει να διπλασιαστεί.
Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί:
– Θα επηρεαστεί αρνητικά η προοπτική βελτίωσης της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας.
– Θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος, ενώ είναι πιθανό να προκύψουνκίνδυνοι για την βιωσιμότητά του. Παράλληλα, η ανάγκηαναχρηματοδότησής του υφιστάμενου χρέους εκθέτει σε κίνδυνο την εξυπηρέτησή του.- Δε θα είναι εφικτή η άμβλυνση των δημοσιονομικών στόχων.
– Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών θα ανέλθει περίπου στο 10% του ΑΕΠ.Σημειώνονται παράλληλα τα κάτωθι:
– Το ύψος των ελληνικών εθνικών επενδύσεων είναι στο 14% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 22% του ΑΕΠ.
– Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικώντραπεζών, παρά την μέχρι σήμερα αποκλιμάκωσή τους, παραμένει ο υψηλότερος στην ευρωζώνη.
– Το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου στο 55% του αντιστοίχου μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ πριν την κρίση ανερχόταν στο 70% με ανοδική τάση.
Στόχος του παραγωγικού κυκλώματος είναι η ισορροπία αυτού, με προτάσεις για ενίσχυση του επιχειρείν για να μη δημιουργήσουμε νέες επισφάλειες. Χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις αλλά κυρίως επενδύσεις από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο μόνος ασφαλής τρόπος ώστε να είναι βιώσιμες οι επενδύσεις προϋποθέτει όπως τράπεζες και πολιτεία να συμβάλουν στον δραστικό περιορισμό του κόστους δανεισμού.
Οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες το μεγάλο ύψος χαμηλότοκων (σχεδόν άτοκων) καταθέσεων που διαθέτουν, να προσφέρουν στις επιχειρήσεις δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια και η πολιτεία, κυρίως μέσω της Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να απορροφήσει το αυξημένο κόστος δανεισμού και να ενισχύσει τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων.
Χωρίς πολιτικές και στηρίγματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τα σημερινά τραπεζικά δεδομένα η οικονομία ούτε μπορεί να πάει και θα δημιουργηθούν σταδιακά μεγάλες ανασφάλειες.